Ö-rapporten

Tankar från en stor och en liten ö

Apropå palt

Publicerad 2009-12-30 01:08:45 i Betraktelse,

I dag när jag var på äldreboendet hos mormor, berättade Sabrina, som är muslim och antagligen från något afrikanskt land, att hon firat jul hos sin svenska pojkväns familj i norrland. Hon var minst sagt kulturkrockad. Dessutom hade det varit 41 minusgrader. Hon var häpen över hur mycket julklappar svenskar ger sina barn, "och de blev inte ens glada". Hon hade smaka på palt, det har inte jag men av beskrivningen hade jag inte missat mycket. Hur går det ihop med att vara muslim föresten? Grisblod, hua!

Paltkåma

Publicerad 2009-12-22 23:21:30 i Betraktelse,

Det bästa med julen är dagen efter när man kan ligga i sängen och läsa sin julklapps-bok, sa en vis vän.
Den dagen är i morgon. Vi har haft julafton i dag.
Med halva familjen boende på en ö mitt i havet dit båtarna inte går på julen blir vi varje år tvungna att fira jul 22:a. Ingen tror på gud eller Jesus så det spelar egentligen ingen roll när man träffas och firar.
Största anledningen till julfirande är mormor 97, som varje jul sedan 10 år tillbaka firar sin sista jul, enligt henne själv. Hennes pappa blev 103 och jag firade jul med honom när han var hundra så det blir nog några jular till att fira den 22:a.
Det bästa med att ha jul fel dag är att man har en bra anledning att ej utdela klappar, eller åt minstånde inte öppna dem. På det sättet slipper man klapp-frossan och kan ägna sig åt att ha trevligt och äta en massa mat.

Samling

Publicerad 2009-12-16 23:41:59 i Betraktelse,

Jag har upptäckt att jag samlar på antecknings-/skissblock. Det är inte något medvetet samlande, jag bara gillar A5-anteckningsböcker, sen är jag dålig på att använda dem. De är lixom för fina för att börja rita eller skriva i. När jag var liten gjorde jag inbrott i skolans föråd och snodde massor av ljusblåa block med bubblor på. Någon som mins dem? Tyvärr kastade mamma bort stöldgodset.
1. Senaste tillskottet, köpt i USA, semi mjuk tyg kappa.
2. Köpt på humlegårdsgatan
3. Moderna museet
4. Minns ej, hälften av bladen med, andra hälften utan linjer
5. Fransk journal från 1929 med guldfiskar
6. Fransk journal från 1926, turkos och guld
7. Insidan av blocket med fiskarna. Kline blått tryck på guldpapper.

Blocket är köpt i USA 2009 bookbinders design, humlegårdsgatan Köpt på modernamuseet Vet ej var det kommer från - men det är fint. Lite vaxigt på omslaget, det har både linjerade och olinjerade sidor. Detta block är från 1929  Guld på pariserblå. Det tillhörde min gammelmormor som var konstnärinna. Detta block är från 1926  Guld på pariserblå. Det tillhörde min gammelmormor som var konstnärinna. Detta block är från 1925  Guld på pariserblå. Det tillhörde min gammelmormor som var konstnärinna.

Manna minne

Publicerad 2009-12-16 23:03:30 i Betraktelse,

"Den värsta vintern i manna minne" heter det. Det är ju ett skitkorkat uttryck, allt är relativt. Min man till exempel kommer inte ihåg var han har lagt sina glasögon även om han har dem på sig. I morse hade han glömt att han hade barn som varje dag kommer hem från skolan.

julost

Publicerad 2009-12-16 22:53:28 i Betraktelse,

Julost - den runda röda osten som bara finns på julen, ementaler. Varför finns den inte året om? Den är ju toppen god. Vem har bestämt att den bara ska finnas till jul? dumt.

stinkknoppar

Publicerad 2009-12-16 22:47:59 i Betraktelse,

Apropå svin. Vad är de där gula bajsstinkande klumparna i halsen? Det jag har kvar efter svinet är en irriterande hosta och gula stinkknoppar i halsen. som yngre hade jag dem för jämnan och brukade peta upp dem ur halsen med nagelfilen. men vad är det?

var tog grisarna vägen?

Publicerad 2009-12-16 22:40:43 i Betraktelse,

Först var det ett evigt tjat om svininfluensan. riskgrupper, smittade län, hit har vaccinet kommit, döda av influensan och döda av vaccinet ... osv. Men nu är det plötsligt tvärtyst. skumt.

Pepparkakshuset

Publicerad 2009-12-14 01:03:20 i Betraktelse,

Pepparkakshuset går ej ens att äta
sa Puling besviket med darrande stämma,
han ville så gärna ha julfint här hemma.
Av snögubben finns nu bara väta,
i går hade gubben både näsa och armar
kvar ligger bara en pöl utav tarmar.

Stackars Puling har
ingen julstämning kvar
vill att det kvickt blir vår.
Känna vinden i sitt hår.
Vill åker snabbt snabbt med sin bräda
den från Venice med cool dekor.

Men skidor det tycker han ju om
och att åka pulka i golfbanebacken.
En tur till fjällen kan vara lagom
sen vill han ha sommar i kullholmsbaracken.

Musiklektion eller uppfostringsläger?

Publicerad 2009-12-12 20:07:22 i Betraktelse,

I torsdags var jag med i skolan, försöker vara det då och då, det är alltid mycket lärorikt och skollunchen är god. I torsdags var det dessutom musik på schemat och det är ju kul ... eller?


Alla barn väntar snällt utanför musiksalen. När fröken kommer ska det vara knäpptyst. Det är det inte, så det dröjer innan klassen får stiga in. Av oklar anledning hinner klassen knappt in förrän de blir utvisade och får börja om från början. Efter omstart, domderande och dirigerande sätter sig till slut alla ner. En elev har satt sig på fel stol - han blir då skickad avsides. Under lektionens gång blir samma elev, av lärarinnan, utpekad och skickad avsides ett flertal gånger, av mig oförklarlig anledning, då det finns flera som utmärker sig utan reprimander. Eleven ber snällt att få komma in i ringen igen men blir ånyo utplockad och får sitta avsides. Eleven blir tillslut arg och ber att få gå från lektionen.

Jag var så arg resten av dagen att jag höll på att spricka. I mina ögon rörde det sig om mobbning.
Dessutom tycker jag subjektivt att musik borde handla mer om glädje och lust än lallande och läger-disciplin.


Detta var en officiell version den jag skickade till skolan, min personliga inkluderar mycket mer svordommar som till exempel djävla snip-kärring.

Konflikt 3

Publicerad 2009-12-09 22:04:20 i Betraktelse,

Min syster har också ett bra konflikt lösar knep. Hon går och lägger sig och sover i några dagar. När hon vaknar brukar konflikten vara löst på något sätt. Annars är hon bra på att tiga bort konflikter.

Glöggfest ...

Publicerad 2009-12-08 00:12:27 i Betraktelse,

... en med grannar och en med kussar. En som var 95, hade legat vaken och ej kommit ihåg vad hans farfars tjurar hette. En annan, 88, hade slagit huvudet i köksluckan när stolensbenet gick av. En liten, 5 månader, hade rivit sig i ögat och såg ut som en boxare. Några hade gift sig, andra hadde fnurra på förhållandet medan en del fick stanna hemma med vattkoppor. En tappade glas i kras, medan en annans hund var sjuk och spydde. - Ta en pepparkaka till!

Konflikt 2

Publicerad 2009-12-07 23:57:20 i Betraktelse,

Är konflikten svårlöst eller odefinierbar brukar jag lösa problemet med att äta på mina egna fingrar. Detta löser dock ej själva konflikten, men man får något annat att tänka på.
Just nu har jag 5 tuggade fingrar - kan vara jul-ångest, kan vara morbrorn som vill sälja landstället, kan vara hunger. Maken lagar bara korv, köttbullar eller köper pizza. Alla dessa är min hat-mat, så det blir mest mackor och te när man kommer hem från jobbet.

Å.R.-nörden

Publicerad 2009-12-07 23:40:56 i Betraktelse,

Jag har lyckats skapa en GREP-sök/ersätt för att göra alla svenska tusental och decimaler till engelska tusental och decimaler i ett enda "ersätt allt". Tänk dig en hel notapparat från svenska till engelska siffror i ett naffs! - jag är nöjd. Firade med en ny rulle snorpapper vid datorn.

Lite nyhets reflektioner

Publicerad 2009-12-07 12:44:03 i Betraktelse,

- Iran hotar Schweiz. Om förbudet mot minareter verkställs kommer det att få "konsekvenser"-
Jag fattar ju att det har rasistiska grunder och följder mm. men jag kan ändå förstå Schweizarna. I den lilla engelska stad där jag ibland visstas finns en minaret. Den för ett ohyggligt oväsende på så okristliga tider att inte ens minaretutroparen själv näns vara där. Tordönsrösten skräller ur högtalare uppe i tornet. Mitt förslag är: behåll minareterna, de är helt ok, men förbjud högtalarna!

- Bodström gör hembesök trots att 80% av svenskafolket ej vill att politiker gör hembesök -
Visste de tillfrågade att det var Bodström som tänkte komma, och hur många av de tillfrågade var kvinnor? Utfallet kunde ha blivit ett annat.

Konflikt!?

Publicerad 2009-12-07 12:05:00 i Betraktelse,

Det krävs en konflikt för att fånga läsaren, står det i boken "skriv om och om igen".
Var är konflikterna? jag har jätte dåligt med sådana. Till och med förkylningen jag dras med för tillfället verkar vara rätt medgörlig. Här om morgonen var det en bilist som körde för fort på vår lilla gata - Aha, konflikt! Jag kastade saker efter honom och skrek, sedan hade konflikten runnit av mig. Futtig konflikt föresten, fast jag hoppas lite att han kommer tillbaka. Då ska jag rulla ut en trehjuling framför bilen, så får vi se om han hinner stanna.

Stalltips!

Publicerad 2009-12-05 10:41:19 i Betraktelse,

Mamma ringde sent. Hon hade hängt med de andra damerna i stallet - skvaller och drinkar.
Vildt fnissande bad hon oss skriva meddelandet ...
"Benje köper ludd på icamaxi"
på mobiltelefonen med T2 funktionen påslagen. Tänk vad man får lära sig i stallet.

Ninna-ninna-ninanna

Publicerad 2009-12-04 10:11:31 i Betraktelse,

Jag köpte böcker åt barnen. De skulle ha blivit julklappar men vi kunde inte vänta med att packa upp Bokus-paketet. Jag hade valt att köpa böcker som nyligen uppmärksammats på ett eller annat sätt, bland annat Augustpris vinnaren "Skriv om och om igen". Den verkar var toppen, snygg, rolig och inspirerande.

Nya roliga grissjuke-teorier

Publicerad 2009-12-02 17:19:27 i Betraktelse,

Jag fick idag reda på något intressant att lägga till konspirationsteorierna. Grissjuke-vaccinet är uppfunnet av USA för att utrota muslimer. Vet inte om det bara var vaccinet eller om det var själva sjukan också, men det fanns i alla fall ... grisägg?? i vaccinet som gjorde att de som ej åt griskött blev dödligtsjuka.

Min svåger och svägerska i england, föder upp kycklingar och tycker att grissjukan är toppen. Aldrig har folk ätit så mycket kyckling som nu ... när man får svininfluensa av att äta fläskkotletter??
Fågelinfluensan var de där emot inte så nöjda med, galna-ko-sjukan var OK.

Fyrishov - igen

Publicerad 2009-12-02 17:18:29 i Betraktelse,

Studiedag lediga barn, ledig mamma åkte till Uppsala för att bada äventyrsbad - igen. Denna gång hade vi med storebror och hans klasskompis. Lillebror bada denna gång, med våtdräkt, och testade till och med vattenkanorna. Vi höll aldrig på att komma fram bara. Först stannade bilen, när vi skulle tanka, och vägrade att starta igen - batteriet. Sedan körde jag som vanligt fel väg. Inte vilse, men fel. Samma sak när vi hade brottom hem.

Om

Min profilbild

Det är bara jag ...

Det heter inte "kris" längre, det heter "utvecklingsfas". Vad ska man bli när man blir stor? När blir man stor? Blir man det någonsin? Livet är toppen och ändå har man någon knasig lust att vända allt på ända? Flytta, säga upp sig, studera, skaffa moppe ... Nu är "fasen" över, men jag kan inte sluta skriva.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela