Ö-rapporten

Tankar från en stor och en liten ö

Veckans ord

Publicerad 2010-12-26 17:08:35 i Betraktelse,

Somliga ord ger sig aldrig och är ständigt återkommande, "gargoyle" till exempel. Är en takskulptur med två ändamål 1. leder bort regnvatten 2. skrämma bort inkräcktare och demoner.

Jag har alltid trott att ”luguber” betydde något i stil med "välsmakande måltid" men det betyder i självaverket sorglig, dyster och skrämmande.
”Tack för denna lugubra måltid” som jag sagt då och då, betyder alltså ”tack så djävla mycket för en läskigt trist middagsbjudning”.

Håll käften och lyssna!

Publicerad 2010-12-26 16:40:07 i Betraktelse,

Vår tillbakadragna och nästan folkskygga granne kom upp på vår uppfarten när jag skottade och sa:
- Öhhmm, jo ...
Tagen på sängen av denna ovanliga situationen körde jag genast igång med alla jul-klyschor jag kunde komma på och avrundade dessutom med några om vädret för att slippa pinsam tystnad.
Grannen kippade lite med munnen sa hej, vände och gick.
Vad var det hon ville? Det måste ju ha varit jätte viktigt. Fan att man är en sån förbannad ordbajsare. Varför är det jobbigt med ödemarkare? Måste jobba på att vara mer inkännande och mindre hurtfrisk.

[email protected]

Publicerad 2010-12-23 23:32:53 i Betraktelse,

-Mamma, har tomten någon e-mailadress?
-Tomten finns inte, har jag ju sagt. Alla klapparna kommer från dem som gillar dig och inte från en skäggig peddogubbe med snoriga renar.
-Men jag vill säga förlåt för att jag dödade honom på ett online spel. Han har en facebook-sida men man kan bara ”gilla”, inte bli vän med.
-Om du dödade honom så kanske han inte vill bli din vän.
-Men du sa ju att han inte finns.
-Ja men har han en facebook-sida måste han ju finnas eller hur?
-Äää du är ju knäpp ju.

julmat är blä!

Publicerad 2010-12-23 23:24:15 i Betraktelse,

Nu är det så fullt i kylskåpet att man blir attakerad av prinskorvar så fort man öppnar dörren. Det värsta är att jag tycker att all mat är äcklig. Spyr av köttbulls lukt, hatar korvar, har redan klämt en julskinka så den nya är inte så lockande, grönkålen smakar som den luktar, paté - huu. Det enda som verkar lite lockande är en burk matjesill, den ska jag festa på i morgon.

Funderingar under promenaden

Publicerad 2010-12-23 23:23:19 i Betraktelse,

Jag går förbi en enplans villa. På bilen utanför står det ”Trappspecialisten” Sveriges ledande tillverkare av trappor, och tänker ...
Alternativ A. En installatör på besök - not!
Alternativ B. Ägaren av bilen bor i huset och har uppenbarligen inget förtroende för sina egna produkter.

I nästa hur bor tydligen Uffe Brunnberg - måste ha flyttat, jag vet var han bodde förut.
Huset heter något i stil med villa-ro, solskensbo, lyckan eller liknande. Med tanke på att Uffe kvalar till en av öns suraste gubbar är det lite skojsigt tycker jag.

Jul-gnäll

Publicerad 2010-12-23 23:14:59 i Betraktelse,

I dag - kaus. Alla ska handla klappar. Alla ska proviantera och alla ska åka någonstans med allt de har handlat. Tågen står stilla, snö, halka och köld.
Varför inte dela upp julen som man gör med höstlov och sportlov. Låt södra-sverige ha jul vecka 50, mellan-sverige vecka 51 o.s.v.
- Så kan man ju inte göra ”det är en religiös högtid som inte kan ruckas på”.
Hur många tänker på jesus när de tar backning på laxen eller när de öppnar julklappar? Men det är ju klart ... ska man vara strikt behöver man bara ge bort rökelse i julklapp och på sin höjd bjuda på bröd och fisk att tugga på.
Varför denna julhysteri? Tjat om klappar och tomtar, hur mysigt man måste ha - måste ha! Baka, pynta, julstöka, pepparkakshus och julkrubbor. Blää säger jag. När jag inte måste hålla skenet uppe för barnen längre ska jag rymma, åka på kryssning kanske.
Det som är trevligt med jul är att man umgås med nära och kära. Har man suttit fast i ett infryst tåg efter en galen shoppingtur med tusentals andra galningar som gör exakt samma sak på exakt samma dag, orkar man inte umgås.

Varuhusterror

Publicerad 2010-12-19 20:57:14 i Betraktelse,

Är jag rädd?
Nää men jag undviker T-centralen i rusningstid, fast det brukar jag försöka göra annars också.
Rykten om nya terroristdåd har gjort att många medvetet låter bli att handla på till exempel NK och Åhlens. Taimour har alltså lyckats med något, trotts sitt misslyckade terrordåd. Vet inte hur stor del av NKs årsintäkt som kommer ur julhandeln men den är nog påtaglig. Å andra sidan ökar säkert näthandeln - konsumtionen finner andra vägar.

NKs julskyltning nästa år kommer att vara designad av konstnären Lars Vilks och ha tema "Afganistan - tomtarnas rike".

Snö

Publicerad 2010-12-19 20:03:54 i Betraktelse,

Skotta, julfest, skotta, jullunch, skotta, skotta, skotta, lilljulafton, skotta. Nää snart googlar jag på snöslunga eller plog.

Nu har jag kollat blocket och tror mig ha lösningen: Takskottning 100:-. Vi erbjuder under vintertid takröjning, snö och istappar.

Vet inte vad jag ska med istapparna och snön till, men billigt är det. Undrar vad de erbjuder sommartid? är takskottningen dyrare eller billigare då? (antagligen dyrare med tanke på bristen av istappar.)

Jag har flyttat ...

Publicerad 2010-12-15 10:35:55 i Betraktelse,

... ut ur sovrummet tillfälligt. Maken har varit sjuk, hostat, snorat och ojat sig hela nätterna. Då tog jag min kudde och flydde till gästrummet. Nu är han frisk igen men jag vet inte om jag vill flytta tillbaka, ännu. Här får jag ha fönstret öppet, det luktar friskt, ingen snor min kudde och sängen är en dröm-maskin. Dessutom har barnen och hunden inte hittat var jag sover, så det blir inte så trångt i sängen. Jag kanske ber maken flytta hit i stället, fast bara om fönstret får vara öppet.

Lucia eller Lucifer

Publicerad 2010-12-14 00:10:25 i Betraktelse,


Jag tänkte skriva något om könsrollerna under skolans Lucia, men nu är jag så trött, både köttsligen och på gender så nu släcker jag isället. På Gotland valdes i alla fall Mats till Lucia - heja Gotland.

Poff! i julhandeln

Publicerad 2010-12-13 17:40:20 i Betraktelse,

Hur kan man spränga sig själv i luften? Hur kan man spränga sig själv i luften för en tecknings skull?
Hur kan man spränga sig själv i luften om man har barn som blir faderlösa? (oförlåtligt)
Om man dessutom misslyckas med att spränga sig själv i luften på ett, fundamentalistiskt, adekvat sätt har man ju gjort det helt i onödan. Dumt! Urbota dumt!

Veckans ord

Publicerad 2010-12-13 00:41:14 i Betraktelse,

I bland fastnar det ord som är svåra att bli av med. "Kataklysm"= världsomstörtande och "Defenestrering"= kasta ut någon/något genom ett fönster. Förra månaden var det "conquat"= pytteliten apelsinaktig frukt och "Imperial lether"= en engelsk tvål.

Idol - fel man vann

Publicerad 2010-12-11 15:33:57 i Betraktelse,

Jay var bäst men förtjänade ett öde bättre än idol vinst. Ingen idol-vinnare blir något, där emot brukar tvåan få en fortsatt god karriär. Jay - som både har ”DET” och kan sjunga borde ha fortsatt som sångare och inte som idol.

Wikileaks - fredspris

Publicerad 2010-12-11 15:33:00 i Betraktelse,

Wikileaks borde vara kandidater för Nobels fredspris. Öppenhet och allmän insyn borgar för mindre konflikter och krig. Fram med korten på bordet!

Bäst denna vecka - Sjövägen

Publicerad 2010-12-08 23:36:41 i Betraktelse,

Barnet skulle till Nacka Strand. Dit är det långt med bil från Lidingö. Man ska över en bro, igenom hela stan och en bra bit runt kusten på andra sidan. Pappan, som körde dit honom, fick till råga på eländet punktering, vilket gjorde resan ännu längre ... och dyr, 400:- bara för däcks byte och lagning. Om man dessutom räknar förlorad arbetstid, bensin och vägtull kommer man upp i ganska mycket.
När barnet, senare samma kväll, skulle hämtas, tog jag reda på att det gick en båt från ön till Nacka Strand. Båten avgick från Dalénum, Lidingö 18.30 och var framme i Nacka Strand tio minuter senare och kostade inget alls, för jag hade SL-kort.
Jag hämtade barnet och tog båten tillbaka igen. Sammanlagd restid 30 minuter, kostnad 0:-. Dessutom var det jätte trevligt, vackert och spännande att åka båt i vinternatten. Heja Sjövägen!


PS bilden är lånad från Wikimedia.

Rapport från pretto världen

Publicerad 2010-12-04 23:03:52 i Betraktelse,

Det vanliga namnet till trotts så fick barnet jobb som visnings modell.
I dag var vi på klädprovning ”fitting” och på måndag ska han visa nästa års höst- och vinterkläder. Jag tyckte de såg ut som vilket år som helsts höst- och vinterkläder, hur mycket skillnad kan det vara? Men det kan man nog inte säga, alla verkade ta det dödligt seriöst huruvida byxorna kan vikas upp två eller tre centimeter.
Mannen som bestämmer ”looken” påminner om Bruno. Han har ett litet entourage i hälarna som hämtar skärp, nya scarfs och nytt kaffe när han för tredje gången ställer det ifrån sig någonstans tills det blivit kallt.
På väg hem frågar jag om E tyckte att det var snygga kläder han skulle ha. Nää skit-fula! alltså tyckte han om dem - just his style.

Slemmelöv och Snorup

Publicerad 2010-12-04 16:06:02 i Betraktelse,

Fredags kultur i Globen
, på scen: Orup, Lena Ph, Jill Johnson, Darin, Jerry Williams, Måns Zelmerlöw, Cotton Club & Mark Levengood.

Jerry - vad har hänt? Någon har hittat honom, svårt alkoholiserad på en parkbänk och drabbad av slaganfall, borstat av honom lite och satt på en glitter kavaj.
Darin smyger runt på scenen i sina nya hamster kinder och verkar säga förlåt för att jag syns.
Det är egentligen bara Jill som ”äger scenen”. Måns och Orup är duktiga, bandet är jätte bra, Lena är duktig fast hon ser ut som ett förorts-luder, Mark drar trista KF-skämt (ett är lite kul; när man dör kommer man till CoopForum om man varit god, har man varit ond blir man köttfärs med nytt datum på ICA maxi).
Mitt barn somnar redan efter andra låten och sover sig igenom hela konserten.
På förfrågan om vilket som var bäst, ”lilla sjöjungfrun” på Dramaten eller julkonsert på Globen så blir svaret Globen, bänkarna är lite bekvämare att sova i här än på Dramaten.

I dag - casting

Publicerad 2010-12-01 21:38:52 i Betraktelse,

Inte jag alltså utan sonen. Alla de andra barnen som var kallade till castingen hetta saker som: Dakota, Texas, Etienne, Saveli, Ismail, Awa, Celine och Mindy.
Jag sitter och undrar om det är olycksfall i arbetet att de har kallat E till denna casting - han har ju ett helt vanligt namn. Sen kom jag på att de igentligen hade kallat hans storebror (som har ett udda namn), men han kunde inte komma och skickade sin lillebror istället.

Castingen är för ett amerikanskt klädmärke och det ska bli annonser, en katalog och en lookbook (vad är det?) om det blir något. Vi får se hur det går, de blir väll förskräckta när han presenterar sig med värsta svensson-namnet.

Medan vi väntade dekorerade vi bananerna i deras fruktskål med spritpenna och drack amerikansk läsk.

Om

Min profilbild

Det är bara jag ...

Det heter inte "kris" längre, det heter "utvecklingsfas". Vad ska man bli när man blir stor? När blir man stor? Blir man det någonsin? Livet är toppen och ändå har man någon knasig lust att vända allt på ända? Flytta, säga upp sig, studera, skaffa moppe ... Nu är "fasen" över, men jag kan inte sluta skriva.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela